Διουρηθρική εκτομή όγκου ουροδόχου κύστεως
Έχετε υποβληθεί σε υπερηχογράφημα κοιλίας στο οποίο αποκαλύφθηκε ότι στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως, υπάρχει ένα μόρφωμα το οποίο δεν είναι φυσιολογικό!
Στην συνέχεια πρέπει να υποβληθείτε σε κυστεοσκόπηση, όπου με την χρήση ενδοσκοπίου διαμέσου της ουρήθρας θα γίνει επισκόπηση της κύστεως και θα διαπιστωθεί η ύπαρξη και η φύση αυτού του μορφώματος.
Όλες οι ύποπτες περιοχές , μορφώματα ή όγκοι θα πρέπει να αφαιρεθούν και στην συνέχεια να εξεταστούν από παθολογοανατόμο. Εκείνος θα αποκαλύψει τις όποιες ανωμαλίες των κυττάρων και θα διαπιστώσει αν αυτές είναι καλοήθεις ή κακοήθεις (καρκίνος). Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι καρκίνος. Μετά την τελική διάγνωση θα συζητήσουμε τον τρόπο που θα συνεχίσει η θεραπευτική σας προσέγγιση.
Η αφαίρεση των ύποπτων περιοχών/μορφωμάτων γίνεται με την χρήση ειδικού εργαλείου που ονομάζεται ρεζεκτοσκόπιο, διαμέσου της ουρήθρας και με την χρήση γενικής αναισθησίας.
Τι είναι ο καρκίνος της κύστεως?
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως αναπτύσσεται και έχει τη μορφή κουνουπιδιού ή μανιταριού στο τοίχωμα της κύστεως. Καθώς μεγαλώνει μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στον μυικό χιτώνα της κύστεως ( διηθητικός όγκος ). Η πλειονότητα των όγκων της ουροδόχου κύστεως είναι μικροί. Ονομάζονται επιφανειακά καρκινώματα κύστεως και περιορίζονται στον εξωτερικό χιτώνα του τοιχώματος μόνο.
Οδηγίες προς ασθενείς
Ποια είναι η θεραπεία του επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως?
Ο όγκος της κύστεως μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, υπό γενική αναισθησία, χρησιμοποιώντας το ρεζεκτοσκόπιο. Η επέμβαση ονομάζεται Διουρηθρική Εκτομή Όγκου Κύστεως (TUR-BΤ). Ο όγκος εκτέμνεται από το τοίχωμα της κύστεως και η τραυματική περιοχή καυτηριάζεται με τη χρήση διαθερμίας ( ήπια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία μειώνει την αιμορραγία). Ο ιστός που αφαιρείται αποστέλλεται στην συνέχεια στο εργαστήριο για ανάλυση. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές σε αυτή την επέμβαση. Μπορείτε να επιλέξετε να μην χειρουργηθείτε, αλλά αυτό θα επιτρέψει στον καρκίνο να επεκταθεί.
- Είναι συχνό να υπάρχει ελαφρά αιμορραγία μετά την επέμβαση και για το λόγο αυτό θα τοποθετηθεί ένας καθετήρας κύστεως έτσι ώστε να βοηθήσει την παροχέτευση για 24- 36 ώρες.
- Από τη στιγμή που μπορέσετε να ουρήσετε ελεύθερα μετά την αφαίρεση του καθετήρα και χωρίς την ύπαρξη σημαντικής αιμορραγίας, είστε ελεύθερος /η να επιστρέψετε σπίτι.
- Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί να επανατοποθετηθεί ο ουροκαθετήρας , ο οποίος αφαιρείται μετά από λίγες ημέρες ανάλογα με την περίπτωση.
- Συνήθως παραμένετε στο νοσοκομείο για 2-3 ημέρες
- Είναι πιθανό να παρατηρήσετε την ύπαρξη αίματος στα ούρα σας μέχρι και 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Φυσιολογικά αυτό αποκαθίσταται πλήρως.
Όταν επιστρέψετε σπίτι
- Πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά ( περίπου 2 λίτρα ).
- Θα αισθάνεστε περισσότερο κούραση από όσο φαντάζεστε. Μην ανησυχείτε
- Ξεκινήστε μικρούς περιπάτους και αυξήστε το επίπεδο της δραστηριότητας σας σταδιακά
- Μην σηκώνεται βάρη ( τίποτα βαρύτερο από μια κατσαρόλα με νερό ) για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση
- Μπορείτε να δοκιμάσετε την οδήγηση μία με δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση εφόσον αισθάνεστε ικανοί για αυτό
- Εάν δεν έχετε πόνο ή δυσφορία μπορείτε να οδηγείτε για μικρές αποστάσεις ((ελέγξτε ότι μπορείτε να πατήσετε το φρένο απότομα σε περίπτωση ανάγκης χωρίς να αισθάνεστε πόνο)
Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες πρέπει να γνωρίζεται τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας
- Εάν αισθάνεστε ότι έχετε πυρετό με συμπτώματα όπως της γρίπης ( πιθανότητα ύπαρξης ουρολοίμωξης)
- Εάν έχετε σημαντική αιμορραγία στα ούρα η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται παρά να βελτιώνεται
- Εάν δεν μπορείτε να ουρήσετε καθόλου ή με μεγάλη δυσκολία
Μετεγχειρητικό πρόγραμμα παρακολούθησης
- Συχνά η επέμβαση είναι η μόνη θεραπεία για τον επιφανειακό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Ωστόσο θα απαιτηθεί στην συνέχεια και για το υπόλοιπο της ζωής σας να παρακολουθείστε με διενέργεια εξετάσεων ( υπερηχογράφημα κύστεως , κυτταρολογικές ούρων, ενδοφλέβια πυελογραφία ) και κυστεοσκοπήσεων υπό τοπική αναισθησία. Αυτό συμβαίνει διότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως έχει την τάση να υποτροπιάζει στο ίδιο ή και σε διαφορετικά σημεία του τοιχώματος, ιδιαίτερα στα πρώτα δύο χρόνια μετά την αφαίρεση του. Η πρώτη κυστεοσκόπηση θα πραγματοποιηθεί 3 μήνες μετά την επέμβαση και η συχνότητα της επανάληψης της εξαρτάται από το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης.
- Συχνά μπορεί να απαιτηθεί συμπληρωματική θεραπεία με τη μορφή ενδοκυστικών εγχύσεων φαρμακευτικών ουσιών που σκοπό έχουν την μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης ή /και εξέλιξης της νόσου.
- Το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης θα τα συζητήσουμε 15 μέρες μετα την επέμβαση όπου θα εκτιμηθούν πιθανά προβλήματα που προέκυψαν από αυτήν καθώς και το πλάνο παρακολούθησης
Χειρουργικές επιπλοκές
- Αιμορραγία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου που μπορεί να απαιτήσει μετάγγιση αίματος ή επανεπέμβαση για τον έλεγχό της
- Ουρολοίμωξη
- Τραυματισμός της ουροδόχου κύστεως ή της ουρήθρας λόγω των χειρουργικών χειρισμών
- Στένωμα ουρήθρας λόγω ανάπτυξης ουλώδους ιστού