Παθήσεις ουροδόχου κύστης
Eίναι ένα κοίλο μυώδες όργανο μεταβλητών διαστάσεων (ανάλογα με το βαθμό πλήρωσής της). Bρίσκεται στο έδαφος της μικρής πυέλου πίσω από την ηβική σύμφυση.Το επάνω μέρος της καλύπτεται από το περιτόναιο το οποίο την καθηλώνει στο έδαφος της πυέλου. Στηρίζεται και με διάφορους συνδέσμους που την συγκρατούν στο πρόσθιο τοίχωμα της κοιλιάς.
Eπάνω από την ουροδόχο κύστη βρίσκονται οι έλικες του ειλεού, πίσω της βρίσκονται στους άνδρες το ορθό και οι σπερματοδόχες λήκυθοι, και στις γυναίκες βρίσκεται η μήτρα. Kάτω από την ουροδόχο κύστη στις γυναίκες βρίσκεται ο κόλπος ενώ στους άνδρες ο προστάτης αδένας.
Στο εσωτερικό του οργάνου διακρίνουμε στο επάνω μέρος τον θόλο και κάτω το έδαφος. Στο έδαφος υπάρχει μια τρίγωνη περιοχή, με τη βάση προς τα πίσω και την κορυφή προς τα εμπρός, η οποία λέγεται κυστικό τρίγωνο. Στις κορυφές του κυστικού τριγώνου υπάρχουν τα στόμια δηλ. τα σημεία που καταλήγουν οι ουρητήρες.
Tο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης αποτελείται από έναν εξωτερικό λεπτό ινώδη ορογόνο χιτώνα, ένα μυϊκό χιτώνα από λείες μυϊκές ίνες, και τέλος, στο εσωτερικό, από τον βλεννογόνο που έχει μεταβατικό επιθήλιο. O μυϊκός χιτώνας σχηματίζει τον εξωστήρα μυ της κύστης ο οποίος, όταν συσπάται, εξωθεί τα περιεχόμενα ούρα προς την ουρήθρα.
Στο στόμιο εξόδου της ουρήθρας υπάρχει ένας σφιγκτηρικός μηχανισμός από λείες μυϊκές ίνες, του οποίου η λειτουργία είναι ακούσια. Ένας δεύτερος σφιγκτήρας από τους μύες του περινέου, περιφερικότερα από τον πρώτο, λειτουργεί με τη θέλησή μας.
Καθώς τα ούρα συγκεντρώνονται μέσα στην ουροδόχο κύστη, όταν το ποσό γίνεται 100 – 150 ml , δημιουργείται μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το αρχικό αίσθημα επιθυμίας ούρησης. Αυτό μπορεί να αναχαιτιστεί. Η επόμενη αίσθηση η οποία είναι πιο ισχυρή , παράγεται όταν το ποσό των ούρων φτάσει τα 250-300ml. Ακόμα και αυτή η αίσθηση μπορεί να αναχαιτιστεί όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ούρηση. Τοο επόμενο αίσθημα είναι αγωνιώδες και υπάρχει μια τιμή για κάθε ασθενή που είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί και υπάρχει ακούσια έξοδο ούρων.